sâmbătă, 3 mai 2008

Sanitarii Priceputi

Acum mai bine de doua saptamani am participat in calitate de membru al juriului la faza zonala a concursului "Sanitarii Priceputi" ce s-a desfasurat in incinta Liceului "Al. I. Cuza" din Ploiesti.
A fost o experienta interesanta si, intr-un fel, dezamagitoare; interesanta deoarece mi-a facut o reala placere sa vad tineri interesati macar de aspectele premedicale ale acordarii primului ajutor si de sanatate in modul general, tineri care chiar vor sa invete ceva (desi nu stiu cat de mare importanta a avut pentru participarea lor la concurs faptul ca echipa castigatoare pe tara merge in excursie impreuna cu profesorul pregatitor undeva in afara tarii) , ceea ce inseamna ca mai exista o speranta pentru unii din acesti copii. Dezamagitoare din ce cauza? Pai, in primul rand, organizarea a cam lasat de dorit, neexistand un spatiu adecvat desfasurarii nici macar a probei scrise, nu mai zic de proba practica care s-a desfasurat in curtea liceului, pe unde treceau elevii tot timpul, mai mult incurcand decat evitand concurentii (si nici macar materiale corespunzatoare nu am avut, desi cu o zi inainte fusesem asigurati ca va merge treaba bine si ca totul e in regula).
Vorbind de incurcat... pe langa cei care ieseau in pauza sau de la ore, erau si destui gura-casca agatati pe la geamuri si care faceau poze, asta pe langa glumele si misto-urile permanente pe seama participantilor concurentilor (demonstrand, evident, totala lipsa de respect si inteligenta a lor, ca si gelozia si invidia datorita handicapului lor mental care ii impiedicau sa fie ei participanti la acest eveniment). Si fiindca tot vorbeam de handicapati si cretini, nu vreau sa uit sa-i mentionez pe cei 4 cretini care nu au gasit nimic mai bun de facut decat sa treaca exact prin mijlocul zonei de desfasurare a probei practice, vociferand si facand apropos-uri nerespectuase atat la adresa elevilor cat si a membrilor juriului, intrerupand desfasurarea concursului, pana cand am fost nevoit sa le promit o eventuala "atentie" din partea Ministerului ceea ce a dus la trecerea la amenintari fizice la adresa mea si la un limbaj de mahala, adecvat idioteniei lor. Doi dintre acesti handicapati mai tarziu nu au avut altceva de facut (in asteptarea terminarii concursului si a indeplinirii bataii promise mie) decat sa izbeasca puternic o minge in gardul din apropiere, facand dificila desfasurarea concursului. Acestia au fost cei mai "periculosi", apropos-uri indecente si neadecvate existand tot timpul de la diversi idioti, elevi ai liceului Cuza (imi pare rau pentru domnul Lefter pe care il respect profund) si care au confirmat inca o data nivelul intelectual incredibil de scazut al acelui liceu si renumele de "bordel de ratati" pe care il are printre celelalte licee. Asta e... daca nu vor, nu am cum sa ii ajut... nici ca imi pasa.
In incheiere, prezint in ordine echipele calificate pentru faza judeteana: 1. Toma Socolescu; 2. I.L.Caragiale; 3. Lic. Pedagogic; 4. Al. I. Cuza; 5. Mihai Viteazul
Vreau sa ii felicit din toata inima pe cei care s-au calificat mai departe si pe cei care nu au reusit anul asta trecerea in faza urmatoare, orice lucru invatat acolo si pe care li l-am explicat in plus fiindu-le util pe mai departe, in viata de zi cu zi, cand o viata s-ar putea sa depinda de ceea ce ei au exersat acolo. Scopul acestui concurs asta este: sa stii sa acorzi primul ajutor in caz de nevoie, cand o viata s-ar putea sa depinda de tine.
Sper ca data viitoare organizarea sa fie mai buna, echipajele chiar mai multe, cretini in jur cat mai putini (din pacate sunt atat de multi ca e greu sa scapi de ei) si tineri cat mai interesati si mai dornici de a participa si invata... poate in felul asta se mai naste o raza de speranta.
Felicitari, dragi "Sanitari Priceputi"!!!

Niciun comentariu: